Kısırlığın neden oluştuğunu anlamak için çeşitli kısırlık testleri yapılmaktadır. Kısırlık testlerinin çeşitliliği tıbbi ve teknolojik bilgiler geliştikçe artmaktadır. Hiçbir test çiftin hamile kalabileceğini garanti etmemektedir.
Kısırlığın neden oluştuğunu anlamak için çeşitli kısırlık testleri yapılmaktadır. Kısırlık testlerinin çeşitliliği tıbbi ve teknolojik bilgiler geliştikçe artmaktadır. Hiçbir test çiftin hamile kalabileceğini garanti etmemektedir. Testlerin sonuçları normal çıkınca çiftler hamilelik garantisi beklentisi içine girebiliyorlar. Bir çiftin hamile kalacağının bir tek garantisi vardır; hamile kalmış olmaları. Dolayısıyla hamilelik elde etmekte zorluk yaşayan çiftler testlere değil hamile kalmaya odaklanmalıdırlar.
Evde kısırlık testleri: Son yıllarda teknolojideki gelişmelerle kişinin evde kendi yapacağı kısırlık testleri icat edilmiştir.
İdrarda FSH hormonu bakılması, erkeğin sperm sayımını kendisinin cep telefonu uygulamaları ile yapması... vb. bazı yeni gelişmeler vardır. Ancak evde testlerin pratikte hiçbir yararlılığı yoktur. Hamilelik karmaşık ve ardışık bir şans dizini neticesinde gerçekleşir.
Spermiyogram: En sık yapılan kısırlık testi sperm analiz testidir. Hamile kalamayan her çifte en az bir kere ve başlangıç testi olarak yapılmalıdır. Eşlerini rahatlıkla hamile bıraktıran erkeklerin her boşalmada bıraktıkları toplam hareketli sperm sayısı 10 milyonun üzerindedir. Tekrarlayan analizlerde sayı düşük ise sperm faktörü kısırlığa katkıda bulunuyor olabilir. Erkeğin ürolojik muayenesinin yapılması gerekir.
Hormon analizi: Kadın hormon testlerinden FSH LH E2, üçünün bir arada bakılması gerekir. Üç hormonun aralarındaki denge önemlidir. Siklusun her günü için üçlü hormonun değerleri farklılık gösterir. TSH ve Prolaktin her kısır çiftte bir kez yapılması gerekir.
HSG: Histerosalpingografi, ilaçlı rahim filmi, çoğu zaman başlangıç testidir. Bazı durumlarda yapılması gerekmeyebilir.
Tüp bebek: Tüp bebek tedavisinin kendisi de üreme sistemini daha derinlemesine değerlendiren bir test görevini görür. Bilhassa yumurta kalitesi, yumurtaların döllenebilme kapasitesi, spermlerin dölleyebilme kapasitesini, embriyo geliştirebilme oranlarını ölçmüş olma bakımından bir test niteliği taşır. Tüp bebek tedavisi yumurta kalitesi düşük, embriyo oluşturulamayan durumlarda bir çözüm olmamakta, sadece sorunun yerini gösterebilmektedir.
Tüp bebek tedavisi, tüplerin kapalı olduğu ve sperm azlığı-yokluğu durumlarında hamilelik elde etmek için etkinliği kanıtlanmış tek tedavi şeklidir.