Tüp bebek sırasında embriyolarda genetik test yapılması olan PGT tüm dünyada giderek daha fazla uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavileri sadece infertilite nedeniyle değil aynı zamanda sağlıklı çocuk sahibi olamayan çiftlerede de uygulanmaktadır.
Preimplantasyon Genetik Test: PGT Nedir?
Tüp bebek sırasında embriyolarda genetik test yapılması olan PGT tüm dünyada giderek daha fazla uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavileri sadece infertilite nedeniyle değil aynı zamanda sağlıklı çocuk sahibi olamayan çiftlerede de uygulanmaktadır. PGT, tüp bebekte geliştirilen yumurtaların toplanması ve labaratuvarda döllenmesinden sonra 4.veya 5.güne ulaşmış kaliteli embriyoların her birinden alınan küçük bir hüre gurubuna (biyopsi) genetik test yapılmasıdır. Biyopsiyle alınan hücrelere birtakım tekniklerle genetik inceleme yapılır.
Biyopsi işlemi sonrasında embriyo dondurulur. Genetik test sonuçları normal gelen embriyolar gerekli hazırlıktan sonra rahme yerleştirilir. Böylece genetik olarak normal gebelikler elde edilmiş olur.
PGT herkese yapılır mı?
PGT her çifte rutin olarak uygulanmaz. PGT, genetik bir hastalığı olan çiftlere veya kalıtsal bir hastalık için taşıyıcılık saptanmış olup sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere sıklıkla önerilir. Günümüzde en sık olarak tek gen hastalıkları veya kromozom bozukluğu saptanmış çiftlerin çocuklarında uygulanmaktadır. Ayrıca, ailesel kansere neden olan genetik değişikliklerin saptandığı çiftlerde de PGT uygulanabilir.
PGT hangi durumlarda önerilir?
- Eşlerden herhangibirinde sayısal veya yapısal kromozom bozukluğu taşıyıcılığında.
- Kromozom hastalık saptanmış gebelik ve çocuk öyküsü.
- Tek gen hastalıklarında (Örn; Talasemi, Fankoni, BAğışıklık sistemi hastalıkları vb): Çiftlerin aynı tek gen hastalığı için taşıyıcı olmaları, veya çiftlerden birinde tek gen hastalığı bulunması durumunda.
- HLA doku tiplemesi amacıyla; Lösemi, talasemi, fankoni vb HLA doku tiplemesi için.
- Genetik yatkınlık gösteren hastalıkların tanımlanmasında PGT mutlaka önerilir.
PGT Tüp Bebek Başarısını Arttırır!
Kendileri hiç bir genetik ve kalıtsal bir hastalığa sahip olmasa bile bazı durumlarda kromozom hastalıklarının görülme riski yüksek olduğu için çiftlere tüp bebekte PGT önerilir. İleri kadın yaşı (37 üzeri),tekrarlayan düşükleri olan, tekrarlayan tüp ebek başarısızlığı olan (2 den fazla),şiddetli erkek infertilitesi, nedeni açıklanamayan infertilite durumlarında çiftin tüp bebek başarısını artırmak amacıyla PGT önerilir.