Tüp bebek tedavileri sadece hamile kalamayan çiftlere değil, hamilelikleri sağlıklı çocukla sonuçlanmayan çiftlere de uygulanmaktadır. Fiziksel veya zihinsel kusurlu çocuk doğumunu önlemek amacıyla yapılan tüp bebek tedavileri normal tüp bebek tedavilerine benzerdir.
Tüp bebek tedavileri sadece hamile kalamayan çiftlere değil, hamilelikleri sağlıklı çocukla sonuçlanmayan çiftlere de uygulanmaktadır. Fiziksel veya zihinsel kusurlu çocuk doğumunu önlemek amacıyla yapılan tüp bebek tedavileri normal tüp bebek tedavilerine benzerdir. Tüp bebek tedavisi bilindiği gibi 4 aşamadan oluşur.
1. aşama; 10 gün süren iğnelerle yumurta geliştirilmesi, 2. aşama; olgunlaştırılan yumurtaların anestezi altında toplanması, 3. aşama; yumurtalara sperm enjekte edilerek embriyoların oluşturulması ve gelişiminin takibi, dördüncü ve son aşama embriyonun rahime yerleştirilmesidir.
Normal yollarla sağlıklı çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlere tüp bebekte PGT yapılmaktadır. Bu amaçla yapılan tüp bebekte birinci ve ikinci aşamada geliştirililen ve toplanan yumurtalara labaratuvarda dölleme işlemi yapıldıktan sonra 4.veya 5.güne ulaşmış kaliteli embriyoların istenilen kadarına biyopsi yapılır. Biyopsi alındıktan sonra embriyolar dondurulur. Biyopsi ile embriyodan alınan küçük bir hücre gurubunda istenilen genetik testler yapılır.
PGT; Pre-implantasyon Genetik Tanı, rahme yerleştirilmeden önce embriyodan alınan bir hücre gurubunda yapılan genetik testleri ifade eder. PGT, genetik bir hastalığı olan veya kalıtsal bir hastalık için taşıyıcılık saptanmış ve sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere önerilmektedir. Özellikle, hastalık riski yüksek olduğu için tek gen hastalıkları veya kromozom bozukluğu saptanmış çiftlerde PGT günümüzde sıkça uygulanmaktadır. Benzer olarak, ailesel kanser tablosuna neden olan genetik değişikliklerin saptandığı çiftlerde de PGT kullanılabilmektedir. Ayrıca, kendilerinde bir genetik problem bulunmamasına rağmen infertilite nedeniyle tüp bebek yapılacak ç,iftlere de PGT önerilmektedir. PGT tüp bebekte hamilelik elde edilme oranlarını artırmaktadır. Özellikle; ileri anne yaşı (37 yaş ve üstü),tekrarlayan gebelik kayıpları ve tekrarlayan tüp bebek denemelerinde başarısızlık bulunan çiftlerin gebeliklerinde kromozom hastalıklarının görülme riski yüksek olduğu için PGT uygulanması yararlı olmaktadır.